Hem / Utbildningar / Arbetsförmedlingen / Kyl- och Värmepumpmontör i Helsingborg
Kyl- och Värmepumpmontör i Helsingborg
Av
Kyl- och Värmepumpmontör i Helsingborg
Textstorlek: Decrease font Enlarge font

Inga kursstarter planerade i sommar - prata istället med din handläggare på Arbetsförmedlingen om du är intresserad av yrket. Utbildningen genomförs i Helsingborg enligt avtal med Arbetsförmedlingen, men det avtalet är under utfasning och ska ersättas av ett nytt. Inte säkert att PS blir leverantör då, mera information under sommaren.

Yrket

Behovet av att skapa en anpassad miljö för människor och produkter ökar i takt med våra krav på livskvalitet, men också i takt med högre hållbarhets- och miljökrav. Vi tar ofta det för givet, men oavsett det avser människor eller produkter så behövs kyla och värme i hela samhället. De vanligaste områdena för kylteknik är givetvis förvaring av livsmedel och andra produkter, men kylteknik används alltmer för att skapa ett bra inomhusklimat. Användningen av samma teknik för uppvärmning med hjälp av värmepumpar ökar kraftigt och utvecklas nu mot alltmer effektiva anläggningar.

Kylbranschen är alltså en framtidsbransch där anläggningarna blir alltfler och alltmer avancerade. Kraven på minskad miljöpåverkan ökar för varje år enligt EU-direktiv och Svenska direktiv följande på dessa.

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen säger: ”Det finns ett stort behov av personal till branschen och därför är rekryteringsarbetet en av de viktigaste frågorna för våra företag, både idag och i framtiden.”

Som kylmontör ansvarar du för montage, service och underhåll på de kyl- och värmepumps-anläggningar som idag finns i allt större mängd över hela landet. Det finns även en europeisk marknad för den som är utbildad och har certifikat.

Ett viktigt fokus i utbildningen är miljökrav och en säker hantering av s.k. växthusgaser.

Utbildningen

Utbildningen ger dig kvalificerade kunskaper inom kylteknik och angränsande områden, t.ex.
- grundläggande ellära (Auktorisation B enl Elsäkerthetsverket) samt styr- och reglerteknik
- ritningsläsning, dimensionering, systemkunskap
- kyl- och värmeteori samt därtill kopplade praktiska laborationer
- hur man monterar, driftsätter, underhåller, felsöker och reparerar kyl- och värmepumpsanläggningar
- kyl- och lödcertifikat (Kylcertifikat kat I normalt och Lödcertifikat enl EN13133)

Vi utgår från dina erfarenheter och tidigare utbildning och tar fram en individuell studieplan för just dig.
Kravet är att du har någon slags gymnasieutbildning (fullständig eller delar av) gärna inom fastighet/VVS, el/energi, industri/fordon eller motsvarande utbildningar eller praktiska erfarenheter inom närliggande kompetensområden.
Även kunskaper från arbete generellt med högt tekniskt innehåll kan duga.

Utbildningen startar med 3 veckors kartläggning för att ta reda på vad du har med dig och vilket behov av utveckling och komplettering just du har. Längden på utbildningen varierar därefter utifrån dina behov, men normala tider är 20-50 veckor inkluderande praktik på en eller flera arbetsplatser. Vi har intag varje månad för Arbetsförmedlingen, kontakta oss enligt nedan för exakta datum.

Är du intresserad?

Om det här låter intressant, prata med din handläggare på Arbetsförmedlingen för intresseanmälan och ett studiebesök hos oss för att få reda på mer.

Vill du ställa frågor om utbildningen kontakta gärna oss direkt enligt nedan. 

Produktblad för utbildningen samt en översikt på de olika momenten finns i pdf-format här på sidan till höger under rubriken "Bilagor".

 

0706-472747 (Jörgen) eller 0723-761076 (Peter) eller skicka epost till

info@personalskills.se

  • Mejla en vän Mejla en vän
  • Skriv ut version Skriv ut version
  • Enkel text Enkel text